Zelf Ornamenten en Sierlijsten maken op de muur


Wil je graag gips ornamenten of sierlijsten maken voor je interieur? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blog delen we handige tips en laten we zien hoe je zelf prachtige ornamenten en sierlijsten kunt gieten. Of je nu je muren of plafonds wilt verfraaien, gips biedt eindeloze mogelijkheden voor decoratieve accenten.

Ornamenten maken – Een creatieve uitdaging Als je graag unieke ornamenten wilt creëren, begint het allemaal met het maken van een mal. In onze video demonstreren we een eenvoudige techniek met vloeibaar rubber, waarmee je een nauwkeurige kopie van je gewenste ornament kunt maken. Vervolgens maken we een tegenmal van gips om de rubberen mal op zijn plaats te houden.

Deze stap zorgt ervoor dat het gieten van het ornament soepel verloopt en het uiteindelijke resultaat mooi gedetailleerd is.

Deze rubber kan je op internet zo bestellen. Je kunt het wellicht vinden onder de termen vloeibare latex of vloeibaar rubber. Of onder Latex pasta, wat je dan weer aanbrengt met de kwast. Als je het kunt gieten, wordt de mal natuurlijk veel strakker.

Bij droging vloeien de rubberdeeltjes aan elkaar vast tot een sterk geheel. Vloeibare latex bevat het conserveermiddel ammoniak, gedroogde latex geeft geen ammoniak geur meer. Dus bij het aanbrengen kan het zijn dat je een heel kleine lichte geur ruikt van ammoniak, maar het mag geen naam hebben.

Je kunt een mal ook maken van siliconen. Deze mallen zullen veel sterker zijn. Echter is siliconen natuurlijk ook veel duurder in de aanschaf.

Latex wordt in de beeldengieterijwereld vaak gebruikt als materiaal voor mallen. Het is zeer rekbaar, scheurvast en betaalbaar. Het nadeel is dat het kan krimpen.

Verder breng je de latex met een kwast aan op het moedermodel. Een losmiddel is meestal niet nodig. Ik heb dus mijn lagen beetje voor beetje aangebracht en de lagen tussendoor laten drogen.

Persoonlijk heb ik gebruik gemaakt van latex pasta en vloeibare latex en geen siliconen mal gemaakt, vanwege het prijsverschil en omdat ik slechts enkele gietsels wilde maken. Dit is ideaal als je specifieke delen wilt kopiëren die wellicht ontbreken op een andere plek. Zo kun je een ornament weer in ere herstellen.

Ik moet wel aangeven dat echte restaurateurs vaak andere technieken gebruiken, maar ik geef je hier alleen enkele eenvoudige en snelle aanwijzingen zodat je het zelf kunt proberen. Het resultaat kun je zien in de video hieronder.

In de video giet ik een ornament, maar je kunt je voorstellen dat je ook sierlijsten kunt gieten en deze daarna op de muur kunt aanbrengen. Je kunt ze bijvoorbeeld met Fix & Finish lijmen. Soms wordt ook acrylaatkit gebruikt. Ik heb ze met gips gemonteerd.

Zelf maken van ornamenten en sierlijsten geeft je de vrijheid om je eigen stijl en smaak tot uiting te brengen in je interieur. Het proces is niet alleen een leuke creatieve uitdaging, maar het stelt je ook in staat om unieke en persoonlijke accenten toe te voegen aan je woonruimte.

Wil je een uitgebreide proces zien, laat het me dan weten in de reacties op mijn sociaal media kanalen. Je kunt me vinden op sociale media onder de naam “schildersbedrijf Edens” of klik één van de icons aan.

Nadat je de ornamenten hebt aangebracht, is het handig om ze voor te strijken met voorstrijk voor zuigende ondergronden, zodat de verf goed hecht. Daarna kun je de muur of het plafond schilderen. Als je streeploos wilt schilderen, raad ik je aan om mijn handige tips te bekijken.

Bekijk de video hieronder om het proces visueel te volgen en vergeet niet om je te abonneren op ons kanaal voor meer inspirerende DIY-projecten en creatieve tips!

Wil je niets missen? Word dan gratis Vipmember en download de GRATIS Checklist.

Schildersbedrijf Edens, de vakman voor uw woning!

Delen op social media

Ook handig om te weten

Schildersbedrijf Edens Over mij
Schildersbedrijf J. Edens in Apeldoorn. Uw partner voor behangen, glaszetten, onderhoud, kleuradvies, restauratie, pleisterwerk en lambrisering.
Nieuwsbrief
Wil je geen tips meer missen, meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief!
2024 © Schildersbedrijf Edens
Malcare WordPress Security