NEUSLAT PLAATSEN, WEL OF NIET CONTRAMALLEN

Ga je de kozijnen schilderen, dan kan het wel eens voorkomen dat de glaslatten bij de onderdorpels vaak snel kapot zijn. Je zou ervoor kunnen kiezen om een neuslat te plaatsen. In deze informatieve korte video bespreek ik hoe je neuslatten correct installeert en de belangrijke overweging of je wel of niet moet contramallen. Daarvoor moet je straks op de videolink klikken onderaan dit bericht.

In de video zal ik je uitleggen waar je op moet letten bij contramallen door middel van een praktijkvoorbeeld, zodat je meteen doorhebt hoe dat eruitziet. Neuslatten plaatsen is iets wat tegenwoordig veel vaker wordt toegepast omdat deze meer bescherming kan bieden aan je onderdorpel.

Een ventilatielat plaatsen gebeurt natuurlijk ook vaak genoeg, maar het kan mogelijk zijn dat in die ventilatieruimtes de nodige spinnewebben blijven zitten en vocht kunnen vasthouden. Hierdoor kan er onder de latten alsnog houtrot ontstaan. Dus het gebruik van ventilatielatten is mogelijk, maar ik raad je wel aan om je schilderwerk met regelmaat goed te onderhouden en dan kan je gerust gebruik maken van een ventilatielat. Mocht je dan toch houtrot hebben gekregen omdat je er niet op tijd bij was, dan zou je dat er wel uit moeten halen. In deze aflevering leer je om zelf houtrot te verwijderen.

In de video hieronder vertel ik je hoe je kunt contramallen met een neuslat en het uitsnijden van een deel van de neuslat om extra bescherming te bieden tegen openstaande naden. Deze techniek kan waardevol zijn om je schilderwerk en kozijnen te beschermen, maar het is niet altijd een verplichting. Het is essentieel om te beoordelen of het in jouw situatie esthetisch en functioneel is.

De neuslatten kunnen van hout zijn. Maar tegenwoordig hebben ze ook een soort steenachtige vezel ontwikkeld, waardoor de neuslat niet meer gevoelig is voor koude of warmte. De neuslatten zullen dan niet meer gaan scheuren, en daarmee kan je jouw schilderwerk net wat extra bescherming geven. De leverancier die deze neuslatten maakt is Ventistone. Zij maken Neuslatten en profielen ter voorkoming van houtrot.

Deze kan je dan monteren met een zogenoemd “kliklijmsysteem.” Dat zijn kleine pads die je onder de neuslat aanbrengt, en daarop kan je de lat op vastplakken. De pads zelf hebben al een verlijming op zich, die je activeert door de schubben eraf te halen. Dit is zeer handig, want daarmee hoef je geen hightacklijm te gebruiken en heb je ook geen last meer van schroeven of spijkers. Die geven namelijk een koudebrug, wat nadelig is voor je schilderwerk.

Hoe dit systeem werkt, zal ik zeker nog laten zien in een andere video, maar ik wilde je erop attenderen dat er tegenwoordig steeds meer nieuwe materialen zijn die het schilderwerk mooier kunnen maken. En ook de Ventistone neuslatten kun je contramallen.

Na het aanbrengen van neuslatten kan je de naden afkitten langs het glas en eventueel langs je kozijn. Ik wil je erop wijzen dat als je nog goede onderdorpels hebt of je schilderwerk is nog redelijk goed, en je zou graag een kleine beurt willen geven aan je schilderwerk, dat het verstandig is om altijd het kitwerk langs het glas te controleren. Want veel mensen vergeten dit. En helaas ontstaan daar juist de problemen. Wil je dit controleren en de oude kit vervangen, bekijk dan deze uitleg over hoe je oude kit kunt vervangen.

Wil je dus aan de slag gaan met het aanbrengen van neuslatten, bekijk dan de video die hieronder is ingevoegd, zodat je meer leert hierover en ook weet of je de neuslat in jouw situatie moet contramallen of dat je het juist niet gaat doen.

Wil je het schilderwerk mooi houden van jouw woning, overweeg dan om mijn e-book aan te schaffen. Voor een heel klein bedrag krijg jij onschatbare informatie zodat je altijd voorbereid bent op je klus. Klik daarvoor op de link, zodat je meer uitleg krijgt over wat je kunt verwachten van mijn e-book-pdf.

Wil je niets missen? Word dan gratis Vipmember en download de GRATIS Checklist.

We hopen dat deze blog je nieuwsgierigheid heeft gewekt en dat je klaar bent om de video te bekijken over het onderwerp “NEUSLATTEN AANBRENGEN – Wel of niet contramallen?”

Schildersbedrijf Edens, de vakman voor uw woning!

Delen op social media

Ook handig om te weten

Schildersbedrijf Edens Over mij
Schildersbedrijf J. Edens in Apeldoorn. Uw partner voor behangen, glaszetten, onderhoud, kleuradvies, restauratie, pleisterwerk en lambrisering.
Nieuwsbrief
Wil je geen tips meer missen, meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief!
2024 © Schildersbedrijf Edens
Malcare WordPress Security